budayakan Ilmu, Amal dan Dakwah ( silakan muat turun )

Followers

Wednesday, June 8, 2011

salam.. Tutorial bagaimana nak pisahkan notification facebook mail dengan inbox

asssalamu'alaikum.. hari ini, saya hendak ajarkan sesuatu yang agak berguna... maybe ianya berguna untuk sestengah orang , mungkin tidak.. kerana penting juga kita on notification ini untuk rujukan kita , namun saya faham mengenai keadaan ini,, kita perlukan notification mail fb nih.. tp ianya telah menyemakkan dan menyebabkan kadang-kadang email yang PENTING telah TENGGELAM .. nak cari pulak susah.. .. jadi saya ambil inisiatif untuk membuat tutorial ini..

 KHAS UNTUK YAHOO MAIL, mungkin gmail pon boleh guna kaedah ini

FIRST sekali, kita buka YAHOO MAIL  kita, kemudian, yang lebih baik kita UPGRADE email kita iaitu dengan pergi ke HELP lepas itu pergi ke NEW FEATURES kemudian akan terbuka new tab, then kita tekan UPGRADE untuk yang TERBARU.. yang sudah upgrade , bagus,, biarla.. LIHAT IMAGE INI :

1 . MAKE A NEW FEATURES :  go to help, then click on 'new features'- mula-mua buatlah interface mail yang baru ya..
2. UPGRADE EMAIL :
3. ACCEPT IT : 

4. MAKE A NEW FOLDER FOR FACEBOOK FOLDER . DO LIKE BELOW : buat folder baru untuk folder facebook, lakukan seprti di bawah :


5. THEN GO TO OPTION AND CLICK ON MAIL OPTION : pergi ke OPTION kemudian tekan pula MAIL OPTION : 

6. THEN FIND FILTER MENU AND PLEASE ADD NEW FILTER : kemudian cari Filter di bahgian MENU  dan tekan ADD FILTER :
7. THEN FILL IN THE BLANKS LIKE THE IMAGE : kemudian isi tempat KOSONG seperti dalam gambar : maaf ya dalam image ni silap eja la.. bukan field , tapi fill.. " oh my awareness " field padang la cek.. huhuhu

 8. THEN SAVE IT.. FINISH>> CONGRATULATION : kemudian SAVE la yea.. TAHNIAH..  

___________________________________________________

Dah selesai.. CUBA TUNGGU DAN LIHAT HASILNYA,   EMAIL DARI NOTIFICATION FB YANG BARU AKAN TERPISAH DARI INBOX, IANYA AKAN TERUS KE FOLDER FACEBOOK.. MAKA IANYA TIDAK AKAN MENGGANGU LAGI EMAIL-EMAIL PENTING ANDA DI DALAM INBOX.. in sya Allah berjaya.. semoga dipermudahkan. 

******tidak dinafikan kita boleh guna cara kita set supaya tidak hantar notification FB kepada email kita, tapi sebenarnya ianya ada kepentingan juga untuk kita check balik mengenai fb kita, contoh mengenai komen-komen yang sudah dipadam kita boleh membacanya di email kita.. SATU lagi pesanan, kalau email-email lama FB itu, kita kena move sendiri ke folder facebook secara manual, yang automatik masuk adalah notification yang baru sahaja, ia automatik masuk ke folder facebook, in sya Allah, *****  

*** SATU lagi, untuk email selain FB pon boleh juga, cuma tukar ja dari facebook ke nama yang dikehendaki contohnya[ yahoo group semawar merah, dan buatlah folder semawar merah dan edit filter ikut nama sender semawar merah, selalunya yahoo group akan ada tanda [..nama group......] cnth : [semawarmerah] untuk sender, so, perhatikan betul,, tulis biar sama dengan filter.. thats all, senangkan??]..****

SELAMAT MENCUBA ... ada apa-apa masalah please PM me on FB yea.. good luck.. BARAKALLAHU LAKUM WA LANA..  see you again.....No comments:

Post a Comment